AZ ÖSSZEFOGÁS EREJE



Az Úr 2016. esztendejében álmot láttunk, hogy a mi kacifántosainknak is lesz sulija. 
Aztán az álom rémálommá vált. Megrázva magunkat 2017-ben a régi álmot új köntösbe bújtattuk, és ismét nekifutottunk víziónk megvalósításának. Azt azonban a legmegbízhatóbb jövőbe látó gömbnek sem hittük volna el, hogy ennyi segítő akarat, szorgos kar, kéz, váll kísér majd bennünket az úton.





Onnan indultunk, hogy adódott 2 speckó gyerkőc, de nem adódott hozzájuk iskola. Ellenben 2 elszánt anyuka dacolva a magyar valósággal nekirugaszkodott, hogy megoldást találjon.



Az elmúlt hosszú hónapok majd minden perce az önkormányzati bérlemény felújításának szervezéséről, a kivitelezési munkálatokról és forrásteremtésről szóltak. A maradék időben pedig Zugolyda ügyeit rendezgettük és Csafna kérdésben lobbizgattunk. Hónunk alatt a kacifántosokkal és a fülünkön lógó tesókkal epilepsziás rohamok és fuldokló etetések között épült és szépült Völgyzugolyház leendő bázisa, Zugolyda-tanoda új otthona.
1 év épületre várakozás és közel 1 év felújítás után most végre eljött az idő, hogy egy gondolatra megálljunk és ünnepeljünk!

Egy kicsit hátradőlünk, hogy kifújjuk magunkat és vigyorogva nézzük ezt:

                 ELŐTTE                   UTÁNA
   


 


        




    


    

        



Miközben elégedetten legeltetjük szemünket a látványon, hálával jut eszünkbe
Laci Bakonybélről, aki 1. tervrajzával, illetve Feri Gödöllőről, aki példátlan anyagbeszerzői képességével lendítette működésbe kicsi szekerünket. Őket követte Tibi a kőművesvezér, aki teljes csapatot állított nekünk a betonozáshoz és falhúzáshoz. Májki, aki a második körös betonozás élbolyát vitte, valamint Dodi és fia, avagy a senior és junior Villanymágus. Könnyek szöknek a szemünkbe, amikor a retkes, omladozó, vályog- és téglafalak döbbenetes kínlódások után szorgos kezektől lepucolódtak, majd végre új ruhába öltöztek. Ehhez nyújtott mentőövet Attila a Nemzeti Festékbolt Guru és elkötelezett festő segítői, a Liverpool szívű Józsi aki „never walk(s) alone”, és Lajos a festéktüsszentő hapcibenő.

A végeláthatatlan sittpakolás, pontalapozás, betontörés-keverés, cipekedés, fal- és ablak kaparás hősei, akik miatt elmélyült az igazi barátság fogalma, azok a gyerekkori, szomszédi és munkahelyi barátok sora, akikre ha kellett, mindig lehetett számítani: Zsolt a „sivár”, Kriszta a lelkiismeretes, Totyi a morgó, Józsi a nyugodt, Tibi és Ildi a figyelmes, Ottó, aki nem tóth, Goni a „reménytelen” és KZs a nagy dumás. Mindehhez nem egy, nem két, de inkább három konténer biztosításával segített minket Károly, a Gyarmax-Teher Kft színeiben.

Számtalan fuvarral támogatott minket az a Tibi bá, aki a kiszolgáltatott sorsúakért állhatatosan dolgozik.
A teljes vízrendszer kiépítésében és szerelvényezésben a Gyorsszaki Kristófja édesapjával néhány nap alatt kisebb csodát művelt. Míg a víz tisztaságáról, az europafilter központi vízszűrővel, a BWT gondoskodott.
Zoli és Tamás, akik ha épp nem a Vanília u-ban pakoltak sittet vagy csiszoltak ablakot, akkor egyébként profi segédeszközökkel látják el a mozgásukban akadályozott gyerekeket és felnőtteket. Külön jóleső meglepetésünkre, Tamás a tükrös-üveges mester és János a hobbi asztalos két keze munkájával teremtett tükröt, ablakot és üvegfalhoz fakeretet. Szilvi a képzőművész vicces és gyönyörű képeivel egy aukció keretén belül gazdagította forrásunkat. Az árverésen befolyt összeg gömb és ufószerű világítótestekké változva ragyogta be a teret. A villanyszerelvények további szükséges elemeit Attilának, a helyszínre való szállítását pedig a beszerzésben verhetetlen Bencének köszönhetjük. Gergőről sem feledkezve meg, a sógorok teherbírását is áldjuk.

A folyamat legelején váratlanul kopogtatott be a Kolibri színház lelkes csapata, akik saját készítésű finomságokkal gyűjtöttek nekünk. A folyamat végén a British Telekom nyitotta ránk az ajtót, így november közepén 3 nap alatt közel 40 önkéntes BT dolgozó mindent elkövetett, hogy a málladozó és szépnek egyáltalán nem mondható ablakkereteket gatyába rázza, azaz csiszolja, tisztítsa, fesse. S ha ez nem lenne elég, dolguk végeztével az egész épületet a felújítás utáni nagytakarítással mosdatták ki a az ezeréves szutyokból. Mindehhez koordinátorként és további önkéntes szervezőként Norbi ajánlkozott, aki munkája mellett az asztalos mesterséget tanulva, teljes szívvel és biztos kézzel állt az ügyünk mellé.

Külön bekezdés dukál, annak, aki miatt Jókai – ha még élne - átírná könyvét az Aranyszívű András és családja címre. Ők azok, akik minden percben másokért élnek és nem megfelelésből, hanem mert nekik így természetes. András egymaga majd elvitte a hátán az egész építkezést. Fáradságot nem kímélve igazi ezermesterként állt helyt a fúrás, faragás, bontás, építés, térkövezés, betonozás, tetőigazítás, anyagbeszerzés és még vagy féltucat területen. Barátait is beszervezve vakolt és pakolt. Ugyanígy minimum egy glória kellene Zsuzsi párjára, aki szintén jó párszor azon kapta magát, hogy már megint a falakat vakargatja, a törmeléket bezsákolja, vagy az aprónépet felvigyázza. Már szinte felnőtt gyermekeiket is beoltották, így Luca és Dani sem maradhatott el néhány körről.

Az elszánt sorstársak, akik szintén hegyeket mozgatnak saját életükben, kacifántosaikkal és tesóikkal bűvészkedve, időt, energiát nem sajnálva tolták velünk a szekeret, kezdve Marcsival, aki minden idegszálával azon volt, hogy nekünk levadásszon egy-egy hasznos holmit, és Csabával, aki leginkább valamilyen eszközzel közelített a romos falakhoz. Folytatva Ákossal a második fordulós építésszel és Petrával a kreatív belsőépítésszel, akik ötleteikkel, rajzaikkal haladtak velünk. Hozzájuk szegődtek még Zugolyda-tanoda újoncainak szülei, Zsuzsi és Józsi, akik nemcsak a Tesco-s pályázat aktivistái a Nagynénivel együtt, de az Apuka a térkövezés, betonozás, cipekedés, parkettázás  s miegymás nagy mestere, míg Anyuka és említett Linda nagynéni a végső takarításnál dobta be magát. Megspékelve a sort a legifjabb Zugolydás tanoncunk szüleivel Mónival, Kornéllal és nagypapájával Laci bácsival, akik a falkaparás, vakolás, mosogatóépítés, parkettázás, költöztetés ördögeinek bizonyultak. És hogy is hagyhatnánk ki azt a két Apukát, akik a hátországot adják ahhoz, hogy elszánt alapítványi asszonykáik rendületlenül tolhassák Völgyzugolyház szekerét. Ők, Somi és Gyula az apukák gyöngyei, akik fuvaroznak, rakodnak, bontanak, betonoznak, falat csiszolnak, sittet rámolnak, vagy épp a gyerkőcökre felügyelnek, ahogy épp a szükség hozza.
Külön említjük a Nagymamákat, akik nélkül ki tudja, hol lennénk. Akik erőt, energiát bevetve mindig készen álltak egy kis extra unokázásra, még ha kacifántos is a drága.
A most már 8 éves iker tesónak, Tündér Bánknak is itt a helye a felsorolásban, mert zokszó nélkül vette, ha a játszótér helyett Völgyzugolyház felújítási helyszínén kötöttünk ki, vagy cimborázás helyett talicskával hordta velünk a köveket ill. hétvégi program helyett kapirgálta a falakat. A végső simításokhoz nem jöhetett más, mint egyetlen Jucánk a rend és tisztaság angyala, akinek egy porszem sem menekülhetett kíméletlen porszívója elől. 

Ildikó a Piroska óvoda részéről és Réka a Kuckó óvodából intézményvezetőként nyitottan, érzékenyen fordultak felénk, játékokkal, programokkal, információval, ajánlással támogatva munkánkat. Dóriék járólap felajánlása miatt szép és csúszásmentes lett az akadálymentes mosdó padlója.
A Mente Mama Annája révén megismerkedtünk egy kedves helyi közösséggel, akik adománygyűjtő rendezvényükkel segítettek nekünk, melyből meglett a bejárati ajtónk. 
A SolutionSurfers, Kati és Móni ötletétől vezérelve, egyik megoldásfókuszú képzésének bevételét, és a résztvevők adományát ajánlotta fel céljainkhoz való hozzájárulásként, amit hol egy dióval, hol egy kis csempével fűszerezett, attól függően, mi volt épp raktáron.

A lelkes szomszédaink közül Ica néni a bontási anyag eltüntetésében serénykedett. Rózsa, a háttérből kísérte és támogatta tevékenységünket, és fia  - Laci, akit azóta fájó szívvel el kellett búcsúztatnunk – minden rezdülésével értünk dolgozott.

Inkognitóba rejtőzve utunkat egyengette Tündér Keresztapánk és Tündér Keresztanyánk, akik nemcsak jelentős támogatásukkal, de mélyen érző szívükkel is mellénk álltak.

És számtalan egyéni adományozó, mint Bence, Michael, Enikő, Ágota illetve anonim segítők,  akik magánadománnyal, a kampányokban való like-okkal, zsetonokkal tették le mellettünk a voksukat. Anita a mélyreható marketing ismereteivel, kapcsolataival, Ági pedig a grafikus mesterség trükkjeivel tett hozzá sokat a munkánkhoz.

Szintén szeretnénk megemlíteni Zugolyda szakembereit Petrát, Dórit, Ágit, Juditot, akikre nyugodt szívvel bízhattuk gyerkőceinket azzal a tudattal, hogy amíg mi felújítunk, szervezünk, jövünk-megyünk, addig kacifántosaink jó kezekben vannak és valami igazán jóban van részük.

A cégek, csapatok, akik építőipari anyaggal, fuvarral vagy egyéb hozzájárulással támogatták munkánkat: Diószegi Transz, Lábatlan Vasbeton Ipari Kft, Silver Insulation System Kft, Beton Kft, Xella Magyarország Kft, Pannon Építőműhely Kft, Maxi Hungary, Bosch, Ravatherm Hungary Kft, Zalakerámia, Diego, Hörmann Kft, Fusion Zrt, Vitalite 95 Kft, Nemzeti Festékbolt, Dekorkommandó, Csekovszky Árpád Művelődési Ház.
Óriási koncerttel járult hozzá a végeredményhez: a Még 1 Kör, a Ladánybene27 és az Animal Cannibals

Pályázati források
Segítsüti felejthetetlen süti kampánya;
Adjuk össze kampánya;
A Phi Alapítvány által felkarolt épületgépészeti tervezés Benedek és csapata bevonásával és Sanyival a precíz fűtésszerelővel; 
A Tesco támogatásával az udvarrendezésbe is belefogtunk, így a bejárathoz szükséges akadálymentes térkövezés és rámpa, a mini játszótérrel elkészülhetett.

Van az a cél, amiért emberek tömege képes együtt tenni és valami nagyot alkotni. Ezt hívjuk igazi társadalmi összefogásnak 2018. év decemberében.

Végignézve most ezt a listát, őszintén meghatódva mondjuk, KÖSZÖNJÜK!

Sorakozzon itt most néhány kép az önkéntesek erőbedobásáról:

  

  


 
 





 

 
















 


 















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek...avagy a turmix margójára

Vasárnap Völgyzugolyházért futok, avagy Iskolát a kacifántosoknak!